Блог

11 авг.

Годежна сесия

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments

Да си направим ли годежна сесия?

годежна сесия
годежна сесия

Това е въпрос, който ми задават от време на време младоженците. Tук ще се опитам да дам отговора и на други хора, които може би се питат същото. Годежната сесия е една прелюдия към сватбения ден. Това е една сесия в която може да се каже ще бъде една от „бебешките“ снимка на вашата връзка. Бъдещите младоженци в тази сесия са наистина прекрасни, спокойни и влюбени. Изпълнени с мечти. Още ги няма тревогите и притесненията по организиране на сватбата, няма ги непредвидените ситуации.

Във връзката им все още има само мечти и това е толкова прекрасно за заснемане. Годежната сесия има и е дно друго, не малко предимство. По време на такава сесия бихте могли да се запознаете с избрания от вас сватбен фотограф. Да видите как бихте си паснали по време на снимки. Добре ли се чувствате с него. Годежната сесия може да бъде и една репетиция за сватбената сесия в дена на сватбата. Годежната сесия може да се направи в градска среда, сред природата, да обхване места, които са важни за вас.

Примерно мястото на което са ви предложили да сте заедно до края на дните си или места , на които сте се разхождали преди нещата да станат по-сериозни във връзката ви. Този тип сесия ще обогати семейният албум със спомени, които ще попълвате през живота си. Ще бъде повод за още една история за разкаване, като гледате снимките след време с потомството. Може да разгледате в портфолиото ми снимки от годежна сесия. Надявам се снимките ми да ви вдъхновят да разкажем заедно и вашата история.

15 юли

Как стават хубавите сватбени снимки?

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments
сватбен фотограф Камен Ехранов
сватбен фотограф Камен Ехранов

Днес всеки иска по повече от всичко и всичко да е с максимално качество. Хората започнаха да пълнят очите си с много на брой, качествени изображения, които се подобряват всяка година с напредването на технологиите. Успоредно с това хората започнаха все по рядко да съзерцават. Научиха се да прелистват бързо огронмите количества снимки, които ги заливат от всякъде, от всички устройства, които ползват. В този случай е нормално човек да загуби погледа си към детайлите и посланието на снимката. Ако пред очите ви минат 1000 снимки. Повечето с увеличен контраст. С много детайл. С наситен цвят. Вие ги възприемате като хубави, но не помним нито едно конкретно изображение, ако няма въплатена някаква история. Нещо, което да носи емоция. Когато младоженците ми се обаждат, все по-често ме питат.

– Колко снимки ще получим.?

Когато им кажа, че по време на 10 часов ангажимент, особенно с повече гости на събитието се получват над 2000 кадъра, те видимо се успокояват. Според мен, никой не е гледал повече от 500 снимки на един път освен, ако не се е женил. След сватбата става ясно, че разглеждането на 2000 снимки е също толкова изморително, колкото и самата сватба.

Другото очакване на младоженците е всичките 2000 снимки да са от хубави по-хубави. Когато разгледаме процеса на заснемане на една сватба, ще видим каква е технологията на заснемане.

Взаимодействието между младоженците, фотографа, гостите, времето и средата. Голямото количество снимки е добър архив от сватбеният ден, но според мен от този архив трябва да се селектират малък на брой кадри предаващи емоцията и историята на събитието.

Защо?

За да оставим малко работа и на мозъка си да извиква спомени, за да придаде есенция на заснетото. Буквалното разглеждане на всяка стъпка от сватбеният ден предаден в хиляди снимки става мъчителен за гледане в повечето случай хората започват да прехвърлят материала през 100-200 снимки, докато стигнат до края.

*******

Добрата сватбена фотография е съвкупност от много неща и в следващите редове, ще се опитам да обхвана всички аспекти, които благоприятстват създаването на хубавите сватбени снимки.

Сватбената фотография е процес. Процес на разказване на вашата лична история. Сватбеният ден е ден с голяма плътност от емоции и събития, които се случват на няколко различни места и в различен интериор, екстериор и осветление.

Вашият сватбен фотограф, би трябвало да е на ясно с програмата поне една седмица преди събитието, за да може да прецени каква техника ще му е нужна, за да изпълни задачата по-най добрият начин.

Локации

Локациите на снимките са много важни за получаването на добри резултати, както и времето и вашето настроение. Но да започнем с локацията за приготовленията на младоженците.

В последно време, за начало на приготовленията, младоженците използват хотелски апартаменти. Какви са плюсовете от този избор от фотографска гледна точка.

Хотелски апатраменти

Обикновенно хотелските апартаменти са по – просторни и с изчистен интериор. Това позволява да се намери подходящ и ненатрапчив фон за заснемане на грима и обличането на булката. Също така за заснемане на детайли, като пръстени, обувки, бижута, парфюм и всякакви детайли около приготовленията на булката, което би обогатило много дизайна на сватбеният албум след това.

Приготовления в семеен апартамент

Приготовленията в по-тесен семеен апатрамент не позволяват голям избор на гледни точки. При липса на място и много хора при взимането на булката, обикновенно фотографът може да се ограничи с една гледна точка и не е невъзможно да пропусне част от емоциите поради това, че неизбежно някой гост му е влязъл в кадър. Добре е при изготвяне на програмата за сватбеният ден, двойката да прецени началото на снимките и приготовленията. Ако семейният апартамент, къща или вила, са достатъчно големи за да се съберат поканените гости и да има място за снимкки това е добър избор.

Другото, което предоставя домашният интериор е, че там често присъстват детайли, които имат предистория с връзката на младото семейство. Било то плюшена играчка, подарена от любимия, било то снимка в рамка или друг артефакт разказващ предисторията на връзката. Опитният сватбен фотограф може да разказва истории, както с детайлите, така и със светлината и емоциите на хората. Добрият сватбен фотограф допуска само най-важното в кадъра, като изрязва неподходящи и натоварващи елементи в композицията на кадъра.

В този смисъл ще спомена, че добрата сватбена фотография е съвкупност от опита на фотографа и средата в която работи, като и двете са от голямо значение. Ако поставите опитен сватбен фотограф в непоходяща среда с липса на условия за снимане, той може да се опита да „спаси“ по някакъв начин положението, като наблегне на детайли или да се позове някакви опитности от практиката си, но това пак не означава че ще имате снимките, които бихте имали, ако този човек имаше на разположение подходяща среда.

Следващите локации в които работи сватбеният фотограф са църква, рируална зала, мястото за фотосесията и ресторанта.

Църква

скоро ще продължа с донаписването на тази статия .. до тогава може да разглеждате снимки с раздел портфолио.

18 юни

Снимки на тортички

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments

Снимки на храна

Здравейте, днес качих още снимки в портфолиото ми в раздел храни. Още един любим за мен жанр от фотографията. Снимките са правени за онлайн сладкарница https://www.ateliekarina.com/ Продуктите им са много вкусни. Ако ви се хапва нещо сладичко или соленко, или пък ви предстои празник, може да си поръчате кетъринг от тях. Ако искате да разгледате още вкусни снимки, може да разгледате портфолиото ми със снимки на храна.

19 ян.

Сватбено изложение 2019

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments

След няколко часа започва сватбеното изложение BALKANICA WEDDING § HONEYMOON EXPO Ще бъдат представени много фирми от бранша. Очакваме много посетители. Ще се радвам да се видим там. София хотел Балкан 19-20 януари 2019

26 авг.

За времето, което заплащате на фотографа по време на сватба.

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments

Времето, което заплащате на фотографа

Времето за заснемане на една сватба, варира в зависимост от програмата на младоженците. Понякога те искат да бъде заснет ритуалът в църквата, в обредната зала и фото сесия. Друг път искат присъствие на фотографа в рамките на целия ден. Да, при повечето фотографи, както и при мен, цената зависи от времето в което фотографа присъства на вашият празник. Но все пак си мисля, че при избор на фотограф, трябва да гледате и времето, което фотографът е успял да спре за вас и да го запази, като живи, естетически издържани спомени.

В този случай цената, която заплащате има стойността на инвестиция. Защото добре спряното време има по-висока стойност от изминалото или зле заснетото такова. За това ви съветвам да гледате портфолиа. Ако видите, че фотографът, който сте избрали успява да спира времето в точният момент и това ви носи наслада, това е вашият фотограф. Това означва, че този фотограф е отделил достатъчно време да се усъвършенства в „лова“ на секунди, емоции и моменти. Защото истината, която никой не ви казва е, че вие не заплащате 10-13 часа присъствие, а заплащате добре спрените части от секундите. И тези части от секундите, прикрити, като пакет от 10 часа, могат да имат различна стойност за вас в бъдеще.

07 авг.
Сватбена фотография Камен ЕхрановСватбена фотография Камен Ехранов

Избор на оптика в сватбената фотография

Камен Ехранов / Без категория / / 1 Comment

Колко важни са обективите при заснемане на сватбено тържество

В работата си като сватбен фотограф можем да усетим липсата на най-доброто фокусно разстояние на обектива в определени ситуации. За това е добре да потдържаме широк набор от обективи за да можем да реагираме най-адекватно на ситуацията в която сме попаднали. Обективите, които се използват в работата на сватбения фотограф могат да бъдат от стандартни фокусни разстояния до такива, които не се ползват често. Много зависи какъв е нашия стил на снимане. Има фотографи, които предпочитат предимно дългофокусна оптика.

Дългофокусни обективи или телеобективи

По този начин те стоят малко по-далеч от случващото се и могат да заснемат моменти в които младоженците са забравили за фотографа. В такива моменти, хората се отпускат и показват емоции, които обикновенно крият пред чужди хора. В някой моменти обаче ползването само на дългофокусна оптика, може да ни провали.

При прекалената употреба на крупни кадри, у наблюдаващия снимките след това може да остане впечатлението, че младоженците са били сами на сватбата си. В стремежа си да уловим емоциите на хората , може да забравим другите важни неща от една сватба, като например интериора и въобще мястото на което се случва всичко. Това също е важно и е част от спомените на хората, защото те са вложили средства в украсата и подреждането на интериорите за събитието.

А именно тези неща подчертават тяхната индивидуалност. Именно за това е важно сватбата да се отрази от всички гледни точки, за което са ни нужни обективи с различни фокусни разстояния. Широкия обектив може да ни помогне на места , където няма много място и да се отдалечиш от обекта на снимане е невъзможно.

широкоъгълен обектив

При използване на широк обектив обаче трябва да се има в предвид, че пропорциите се променят. Ако наблегнем на използването на широк обектив вероятността да направим несъразмерни пропорциите на тялото на човек е голяма.

Изборът на обектив в различните ситуации е от голямо значение за художественият резултат. Един портрет би изглеждал страхотно, ако е направен с дългофокусна оприка и отворена диафрагма. По този начин пропорциите на тялото и главата са коректни а фона е дефокусиран и фотографа набляга на емоциите, на очите и мимиката на лицето.

Използването на широк обектив би било удачно при заснемане на цялостната обстановка, като се ситуират главните фигури, обект на нашата снимка в интериора или екстериора.Чрез използването на широк обектив включваме и другите участници в сватбата, гостите на младоженците. Те също са част от събитието и е задължително да присъстват на снимките.

Обикновенно на една сватба се събират хора, които не са се виждали от години е една фотография на тези хора ще обогати семейната история и семейният албум.

Отговорността на фотографа в правилното предаване на сватбеният ден е голяма и той трябва да се съобразява с всички важни детайли и да реагира адекватно. Всеки фотограф преценява за себеси, според неговите потребности каква оптика да използва. Някой фотографи предпочитат твърди обективи.

Твърдо фокусни обективи

Обикновенно оборудването им включва обективи с фокусни разстояния 15мм; 35мм; 50мм; 80 или 100мм; 200мм. Обикновенно тези фокусни разстояния покриват напълно нуждите на снимащия. Други фотографи предпочитат оптика с променливо фокусно разстояние. В този случай се избягва честата смяна на обективите. И постоянното придвижване напред и назад за доброто позициониране и кадриране.

Ако се ползват варио обективи, обикновенно нужните такива са с фокусни разстояния: 15-35мм или 17-40 за широкоъгално варио; 24-70 или 35-80 за варио покриващо фокусни разстояния от широкоъгълната до дългофокусна оптика. И дълго варио от 70-200мм или 85-300. В редки случай се ползват и свръх дълги вария в диапазона 100-400мм. Но този тип оптика обикновенно е доста неудобна в такава бързопроменяща се обстановка.

Другото важно нещо при обективите е светлосилата. Добре е оптиката с която разполагаме да е светлосилна и да ни предлага максимално отворени диафрагми. Не рядко сватбеният фотограф се оказва на тъмни и неосветени добре места, където един тъмен обектив може да предаде лошо ситуацията. Другото предимство на светлосилната оптика е пълното използване на диафрагмата , като изразно средство.

Както знаем чрез избора на определена диафрагма, можем да влияем на изображението. Така подчертаваме важните неща чрез дълбочината на рязкост и по този начин правим фото разказа още по-интересен и художествен. Светлосилните обективи ни предпазват от недостиг на светлина в кадъра, там където най- много се нуждаем от нея. В църквата и в тъмен ресторант. Другото предимство на светлата оптика е, че чрез нея можем да предадем най-точно наличното осветление. Без да развалим драматизма на момента, като променим светлинната схема с допълнително осветление.

06 авг.
Сватбена фотография Камен ЕхрановСватбена фотография Камен Ехранов

Как се потготвя за снимки сватбеният фотограф

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments

В днешно време снимането на филм е рядкост, но все още се намират ценители на сребърната фотография, които желаят да използват този благороден процес за запазване на спомени.

Независимо дали снимаме на филм или с дигитлен фото апарат, на първо място, трябва да сме сигурни, че ще можем да направим толкова кадри, че да покрием цялото събитие. Обикновенно в последствие се оказва , че трябват двoйно повече от предвиденото. По-добре е да имаме повече кадри и да изхвърлим някой от тях, отколкото да имаме пропуски от един от най-важните дни за хората. Ако снимаме на широкоформатен филмов материал, което вече е изключителна рядкост, ще се нуждаем и от асистент, който да презарежда втората ролка с нов филм. Както знаем широкоформатните филми не надвишават 12-14 кдъра, което изисква честа смяна на филма. Ако снимаме на лайка формат филм, трябва да сме сигурни , че имаме достатъчно филми в наличност за цялото събитие. Още по добре е да притежаваме и филми с различна чувствителност, от 200 до 800 Аса , за да сме адекватни при различните ситуации, които ще ни предостави снимачния ден. Ако симаме с дигитален фото апарат е добре да имаме повече медии от типа с който работи апарата.CF, MSD,SD и т.н. Никога не се знае, кога може да се повреди една медия за това трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно в резерв. С каквото и да снимаме, по добре е да ни остане свободен материал след сватбата, отколкото да не ни стигне. Същото нещо се отнася и до батериите. При подготовка на техниката за снимки е добре да сме сигурни, че сме заредили батериите за камерата, както и за светкавицата. Светкавиците са от този тип устройства, които черпят много ток, така че е добре да имаме повече батерии за тях. Четири комплекта батерии биха били достатъчни за заснемането на един свтбен ден. Преди да тръгнем към събитието трябва да се уверим, че цялата техника работи добре, за това е нужно да се провери всичко. Контактите на оптиката към тялото да са почистени, пентапризмите също, дали са почистени лещите, дали работят светкавиците. Ако се ползват някакъв вид дистанционни за задействане на техниката от разстояние трябва да се провери дали сработва, както и дали не е отслабнала батерията, което да намали обхвата на устройството или съвсем да не работи. Наличието на второ тяло е задължително, техниката може да се повреди без предупреждение, за това трябва да сме подготвени за всяка ситуация. Нужно е да притежаваме и втора светкавица. Добре е да вземем с нас всичко, от което евентуално бухме имали нужда, защото по време на събитието, няма как да напуснем и да тръгнем за липсваща техника или помощни средства. Не е приятно да се обикаля цял ден със свръх багаж, но при нужда оборудването е с нас. Обикновенно след заснемането на няколко сватби вече имаме представа от какво бихме се нуждали и от какво не.. Един евтин статив или монопод може да помогне в много критични ситуации, когато за малко не ни достига стабилността на ръката.

Има ситуации, които изискват ползването на статив и благодарение на него получаваме страхотни резултати. Не бива да се подценяват местата с намалено осветление в които ще се наложи да работим. Именно там може да се получат неприятни ситуации и да се окаже че нямаме снимки.

В следващи публикации ще разгледаме избора на оптика

© Камен Ехранов. Всички права запазени.