Как се потготвя за снимки сватбеният фотограф

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments / Like this
Сватбена фотография Камен ЕхрановСватбена фотография Камен Ехранов

В днешно време снимането на филм е рядкост, но все още се намират ценители на сребърната фотография, които желаят да използват този благороден процес за запазване на спомени.

Независимо дали снимаме на филм или с дигитлен фото апарат, на първо място, трябва да сме сигурни, че ще можем да направим толкова кадри, че да покрием цялото събитие. Обикновенно в последствие се оказва , че трябват двoйно повече от предвиденото. По-добре е да имаме повече кадри и да изхвърлим някой от тях, отколкото да имаме пропуски от един от най-важните дни за хората. Ако снимаме на широкоформатен филмов материал, което вече е изключителна рядкост, ще се нуждаем и от асистент, който да презарежда втората ролка с нов филм. Както знаем широкоформатните филми не надвишават 12-14 кдъра, което изисква честа смяна на филма. Ако снимаме на лайка формат филм, трябва да сме сигурни , че имаме достатъчно филми в наличност за цялото събитие. Още по добре е да притежаваме и филми с различна чувствителност, от 200 до 800 Аса , за да сме адекватни при различните ситуации, които ще ни предостави снимачния ден. Ако симаме с дигитален фото апарат е добре да имаме повече медии от типа с който работи апарата.CF, MSD,SD и т.н. Никога не се знае, кога може да се повреди една медия за това трябва да сме сигурни, че имаме достатъчно в резерв. С каквото и да снимаме, по добре е да ни остане свободен материал след сватбата, отколкото да не ни стигне. Същото нещо се отнася и до батериите. При подготовка на техниката за снимки е добре да сме сигурни, че сме заредили батериите за камерата, както и за светкавицата. Светкавиците са от този тип устройства, които черпят много ток, така че е добре да имаме повече батерии за тях. Четири комплекта батерии биха били достатъчни за заснемането на един свтбен ден. Преди да тръгнем към събитието трябва да се уверим, че цялата техника работи добре, за това е нужно да се провери всичко. Контактите на оптиката към тялото да са почистени, пентапризмите също, дали са почистени лещите, дали работят светкавиците. Ако се ползват някакъв вид дистанционни за задействане на техниката от разстояние трябва да се провери дали сработва, както и дали не е отслабнала батерията, което да намали обхвата на устройството или съвсем да не работи. Наличието на второ тяло е задължително, техниката може да се повреди без предупреждение, за това трябва да сме подготвени за всяка ситуация. Нужно е да притежаваме и втора светкавица. Добре е да вземем с нас всичко, от което евентуално бухме имали нужда, защото по време на събитието, няма как да напуснем и да тръгнем за липсваща техника или помощни средства. Не е приятно да се обикаля цял ден със свръх багаж, но при нужда оборудването е с нас. Обикновенно след заснемането на няколко сватби вече имаме представа от какво бихме се нуждали и от какво не.. Един евтин статив или монопод може да помогне в много критични ситуации, когато за малко не ни достига стабилността на ръката.

Има ситуации, които изискват ползването на статив и благодарение на него получаваме страхотни резултати. Не бива да се подценяват местата с намалено осветление в които ще се наложи да работим. Именно там може да се получат неприятни ситуации и да се окаже че нямаме снимки.

В следващи публикации ще разгледаме избора на оптика

Вашият коментар

© Камен Ехранов. Всички права запазени.