Как стават хубавите сватбени снимки?

Камен Ехранов / Без категория / / 0 Comments / Like this
сватбен фотограф Камен Ехранов
сватбен фотограф Камен Ехранов

Днес всеки иска по повече от всичко и всичко да е с максимално качество. Хората започнаха да пълнят очите си с много на брой, качествени изображения, които се подобряват всяка година с напредването на технологиите. Успоредно с това хората започнаха все по рядко да съзерцават. Научиха се да прелистват бързо огронмите количества снимки, които ги заливат от всякъде, от всички устройства, които ползват. В този случай е нормално човек да загуби погледа си към детайлите и посланието на снимката. Ако пред очите ви минат 1000 снимки. Повечето с увеличен контраст. С много детайл. С наситен цвят. Вие ги възприемате като хубави, но не помним нито едно конкретно изображение, ако няма въплатена някаква история. Нещо, което да носи емоция. Когато младоженците ми се обаждат, все по-често ме питат.

– Колко снимки ще получим.?

Когато им кажа, че по време на 10 часов ангажимент, особенно с повече гости на събитието се получват над 2000 кадъра, те видимо се успокояват. Според мен, никой не е гледал повече от 500 снимки на един път освен, ако не се е женил. След сватбата става ясно, че разглеждането на 2000 снимки е също толкова изморително, колкото и самата сватба.

Другото очакване на младоженците е всичките 2000 снимки да са от хубави по-хубави. Когато разгледаме процеса на заснемане на една сватба, ще видим каква е технологията на заснемане.

Взаимодействието между младоженците, фотографа, гостите, времето и средата. Голямото количество снимки е добър архив от сватбеният ден, но според мен от този архив трябва да се селектират малък на брой кадри предаващи емоцията и историята на събитието.

Защо?

За да оставим малко работа и на мозъка си да извиква спомени, за да придаде есенция на заснетото. Буквалното разглеждане на всяка стъпка от сватбеният ден предаден в хиляди снимки става мъчителен за гледане в повечето случай хората започват да прехвърлят материала през 100-200 снимки, докато стигнат до края.

*******

Добрата сватбена фотография е съвкупност от много неща и в следващите редове, ще се опитам да обхвана всички аспекти, които благоприятстват създаването на хубавите сватбени снимки.

Сватбената фотография е процес. Процес на разказване на вашата лична история. Сватбеният ден е ден с голяма плътност от емоции и събития, които се случват на няколко различни места и в различен интериор, екстериор и осветление.

Вашият сватбен фотограф, би трябвало да е на ясно с програмата поне една седмица преди събитието, за да може да прецени каква техника ще му е нужна, за да изпълни задачата по-най добрият начин.

Локации

Локациите на снимките са много важни за получаването на добри резултати, както и времето и вашето настроение. Но да започнем с локацията за приготовленията на младоженците.

В последно време, за начало на приготовленията, младоженците използват хотелски апартаменти. Какви са плюсовете от този избор от фотографска гледна точка.

Хотелски апатраменти

Обикновенно хотелските апартаменти са по – просторни и с изчистен интериор. Това позволява да се намери подходящ и ненатрапчив фон за заснемане на грима и обличането на булката. Също така за заснемане на детайли, като пръстени, обувки, бижута, парфюм и всякакви детайли около приготовленията на булката, което би обогатило много дизайна на сватбеният албум след това.

Приготовления в семеен апартамент

Приготовленията в по-тесен семеен апатрамент не позволяват голям избор на гледни точки. При липса на място и много хора при взимането на булката, обикновенно фотографът може да се ограничи с една гледна точка и не е невъзможно да пропусне част от емоциите поради това, че неизбежно някой гост му е влязъл в кадър. Добре е при изготвяне на програмата за сватбеният ден, двойката да прецени началото на снимките и приготовленията. Ако семейният апартамент, къща или вила, са достатъчно големи за да се съберат поканените гости и да има място за снимкки това е добър избор.

Другото, което предоставя домашният интериор е, че там често присъстват детайли, които имат предистория с връзката на младото семейство. Било то плюшена играчка, подарена от любимия, било то снимка в рамка или друг артефакт разказващ предисторията на връзката. Опитният сватбен фотограф може да разказва истории, както с детайлите, така и със светлината и емоциите на хората. Добрият сватбен фотограф допуска само най-важното в кадъра, като изрязва неподходящи и натоварващи елементи в композицията на кадъра.

В този смисъл ще спомена, че добрата сватбена фотография е съвкупност от опита на фотографа и средата в която работи, като и двете са от голямо значение. Ако поставите опитен сватбен фотограф в непоходяща среда с липса на условия за снимане, той може да се опита да „спаси“ по някакъв начин положението, като наблегне на детайли или да се позове някакви опитности от практиката си, но това пак не означава че ще имате снимките, които бихте имали, ако този човек имаше на разположение подходяща среда.

Следващите локации в които работи сватбеният фотограф са църква, рируална зала, мястото за фотосесията и ресторанта.

Църква

скоро ще продължа с донаписването на тази статия .. до тогава може да разглеждате снимки с раздел портфолио.

© Камен Ехранов. Всички права запазени.